Egy szív a gyermekekért Alapítvány
KÜLFÖLDÖN IS LEHET GYÓGYULNI MAGYAR TB-TÁMOGATÁSSAL II.

Magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezelés. A tb-támogatott külföldi gyógykezelésekre többek között akkor kerül sor, ha a beteg magyarországi ellátáshoz hosszú várakozási idővel jutna hozzá vagy a beteg részére olyan ellátást kellene nyújtani, amely Magyarországon tb-támogatottan nem elérhető..

Kétrészes összeállításunk első fejezetében sorra vettük a külföldön igénybe vehető gyógykezelések uniós jogszabályi hátterét, a költségtérítésre vonatkozó szabályokat, mostani írásunkban pedig a méltányosságból engedélyezhető külföldi gyógykezelések előírásait ismertetjük.

KÜLFÖLDI GYÓGYKEZELÉS MÉLTÁNYOSSÁGBÓL

Magyarországon be nem fogadott egészségügyi ellátás esetén méltányosságból engedélyezhető a külföldi – azaz bármely országban, de elsősorban az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett szolgáltatónál – gyógykezelés.

Ez esetben a NEAK a külföldi gyógykezelés iránti kérelmet és az egészségügyi dokumentációt elektronikus úton továbbítja az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatának.
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozata állapítja meg a rendelkezésre álló iratok és a beteg szükség szerinti vizsgálata alapján
– a külföldi gyógykezelés indokoltságát, valamint azt, hogy
– az ellátás szakmailag elfogadott-e, reális egészségnyereséggel jár-e, figyelemmel a beteg egészségi állapotára és a betegségének várható lefolyására.

A külföldi gyógykezelés akkor jár reális egészségnyereséggel, ha a beteg egészségi állapotának jelentős javulását vagy romlásának csökkenését eredményezi. Az illetékes tagozat az orvos szakmai véleményét megküldi a NEAK-nak.

KÉRELEM ELUTASÍTÁSA
Ha a tagozat azt állapítja meg, hogy a külföldi gyógykezelés szakmailag elfogadott, de annak elvégzése a külföldi gyógykezelésre jogosult személy esetén nem jár reális egészségnyereséggel, vagy az ellátás szakmailag nem elfogadott, akkor NEAK – a tagozat véleményének beérkezésétől számított 5 napon belül – elutasítja a kérelmet.

KÉRELEM ENGEDÉLYEZÉSE

Ha a tagozat azt állapítja meg, hogy a külföldi gyógykezelés elvégzése szakmailag elfogadott, és az arra jogosult személy esetén reális egészségnyereséget eredményezhet, akkor a NEAK első körben dönt arról, hogy a gyógykezelés Magyarországon külföldi szakember meghívásos közreműködésével elvégezhető-e.

Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor a beteg kezelésére teljes térítés mellett külföldön kerül sor.

Ekkor a tagozat
– javaslatot tesz a külföldi egészségügyi szolgáltatóra (figyelembe véve a külföldi gyógykezelésre jogosult személy kérelmében feltüntetett szolgáltatót is),
– tájékozódik az intézmény fogadókészségéről,
– javaslatot tesz a szükséges kísérő személyek számára, megvizsgálja a betegszállítás szükségességét.

A tagozat csak abban az esetben tehet javaslatot az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívül letelepedett egészségügyi szolgáltatóra, ha az ellátás az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban nem érhető el, a költségek hatékonyabb felhasználását vagy reális egészségnyereség-többletet eredményez.

Megjegyzés: Az utazás és szükség esetén kísérő utazási költségeihez is támogatást nyújthat méltányosságból a NEAK, a beteg kérésének és a kezelőorvos javaslatának figyelembevételével.

JOGORVOSLAT

A NEAK fenti döntései ellen fellebbezésnek van helye, ha
– az egészségbiztosító azzal az indokkal utasítja el a külföldi gyógykezelésre irányuló kérelmet, hogy a biztosítottat Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató el tudja látni a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül, vagy
– az egészségbiztosító a külföldi gyógykezelésre jogosult személy által választott külföldi egészségügyi szolgáltató helyett a jogosultság-igazolásban az EGT tagállamban vagy Svájcban letelepedett másik külföldi egészségügyi szolgáltatóra tesz javaslatot.

A fellebbezést a külföldi gyógykezelésre jogosult személy, vagy törvényes képviselője, vagy kezelőorvosa a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthatja be az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.

Továbbá, ha a biztosított valamely EGT-tagállam területén ellátást vesz igénybe, az egészségbiztosító engedélyezheti a magyarországi egészségügyi szolgáltatóhoz történő szállítás megtérítését. Az engedély tárgyában hozott döntés ellen is lehet fellebbezést benyújtani, amelynek elbírálására szintén az Országos Kórházi Főigazgatóság jogosult.

Végezetül meg kell említeni, hogy a külföldi gyógykezelésre engedélyt kapott személy köteles megküldeni a NEAK-nak a külföldi gyógykezelése után a zárójelentés egy példányát, valamint a kezelőorvos által kitöltött „Felülvizsgálat külföldi ellátás eredményéről” adatlapot, illetve a kísérő(k) kapcsán felvett útiköltséggel való elszámolást. A beteg állapotának figyelemmel kísérése végett a területileg és szakmailag illetékes egészségügyi szolgáltató a hazatért beteget gondozásba veszi.

Forrás
Adózóna
dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
2024.02.06.

facebook Megtekint a Facebook-on

Mentés

Mentés

Mentés

Egyszív a Gyermekekért Alapítvány Paypal Adományozás
ADOMÁNYÁVAL GYERMEKEK ÉLETÉT MENTHETI MEG. KÉRJÜK KATTINTSON AZ ALÁBBI GOMBRA

KÖSZÖNJÜK
Adományozás REpont applikáció segítségével
Egyszív a Gyermekekért Alapítvány adományozás

© Copyright - Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány - designed & coded: Artsolution